Czas przygotowania: ok. 35 minut
W dzisiejszej odsłonie kuchennych przepisów chcielibyśmy zaproponować danie inspirowane Iranem, z którego pochodzi najdroższa przyprawa świata – szafran. Połączenie tej przyprawy z mlekiem kokosowym zmienia diametralnie smak soczewicy nadając jej orientalną nutę. Orzechy nerkowca i kiełki dodają chrupkości całemu daniu i tworzą pełnowartościowy posiłek.
Charakterystyczne cechy odżywcze dania: wysokobiałkowe, wysoka zawartość błonnika, wysoka zawartość kwasu foliowego, laurynowego i kaprylowego.
Danie może być samodzielnym głównym posiłkiem dla wegan bądź można je spożyć dodając ulubioną rybę lub porcję mięsa.
Składniki dla 2 osób:
- 300g soczewicy zielonej eko
- 200ml mleka kokosowego 17%tł. bio
- 100gr orzechów nerkowca eko
- szczypta szafranu
- 300 g kiełków fasoli mung eko
- 1 łyżka oleju rzepakowego bio lub kokosowego bio
- 1 pomidor najlepiej malinowy ekologiczny
- 50 gr rukoli (najlepiej ekologicznej)
- 2 łyżki oleju sojowego bio
- sól himalajska
Przygotowanie:
1/Soczewicę przesypujemy do garnka, zalewamy osoloną wodą w proporcji 1:2 odejmując od objętości wody objętość mleczka kokosowego (w tym wypadku 200ml), gotujemy co jakiś czas mieszając, aby soczewica nie przywarła do garnka.
2/Gdy soczewica prawie w całości pochłonie wodę wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy ciągle gotując.
3/Gdy soczewica wchłonie mleczko kokosowe, dodajemy szczyptę szafranu oraz orzechy nerkowca po czym energicznie mieszamy. Jeśli chcemy, aby nasze danie było bardziej kaloryczne i oleiste możemy dodać do soczewicy łyżkę oleju kokosowego i wymieszać. Ściągamy danie z palnika.
4/Następnie w woku lub na patelni przesmażamy (najlepiej na oleju kokosowym) kiełki fasoli mung po czym odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5/Kroimy pomidora w kostkę i płuczemy rukolę
6/ Przekładamy soczewicę na talerz, układamy dookoła kiełki fasoli mung, na osobnym talerzu układamy pomidora z rukolą polewając je olejem sojowym i doprawiając do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem!
SMACZNEGO!
Autor: Tobiasz Gacek
Składniki dostępne są na stronie www.marketbio.pl :
- soczewica zielona eko
- mleko kokosowe 17%tł. bio
- orzechy nerkowca eko
- szafran
- kiełki fasoli mung eko
- olej rzepakowy bio lub kokosowego bio
- olej sojowy bio