Facebook Twitter Gplus RSS
blog o ekologicznym stylu życia
Home Zdrowe Przepisy Kaszotto jesienne – kasztany jadalne w daniu głównym
formats

Kaszotto jesienne – kasztany jadalne w daniu głównym

Published on 15 listopada 2014, by in Zdrowe Przepisy.

Jesienna aura, dzięki której doceniamy ciepło domu, to jedna z okazji, by przyrządzić coś naprawdę pysznego i pożywnego. Do stworzenia tego dania zainspirowały mnie dwa mało popularne w dzisiejszej polskiej kuchni produkty – czarna rzepa, która dzięki fitoncydom i rafaninie hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, odkaża i działa przeciwłojkotowo i
kasztany jadalne, które łagodzą kolki i wzdęcia.
Pragnę przedstawić Wam te dwa odmienne smakowo składniki w jesiennym kaszotto!

Polecam danie zarówno jako główny posiłek jak i na pożywną kolację zwłaszcza w chłodne, deszczowe wieczory!

Składniki:

-kasza pęczak BIO 300g
- kasztany jadalne gotowane BIO
- seler naciowy 2 łodygi BIO
- 1 mała bulwa czarnej rzepy BIO
- 1 duży ząbek polskiego czosnku BIO
- 1 średnia cukinia BIO
- ½ kalafiora BIO
- olej słonecznikowy BIO łyżka
- odrobina soli himalajskiej, pieprzu, ksylitolu

1q

Korzyści ze zjedzenia tego pysznego dania: Dostarczamy organizmowi dużą zawartość błonnika, witamin B1, B2, PP, fosforu, żelaza i fitoncydów. Olejek aromatyczny z selera naciowego posiada właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy.

Przygotowanie:

1/ Umyj kalafior, podziel na różyczki, delikatnie posól i gotuj na parze, ale uważaj aby go nie przegotować.

2q

2/ Przepłucz kaszę pęczak i ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2.

3/ Następnie pokrój seler naciowy w drobne paski, a cukinię w półksiężyce.

4/ Zetrzyj na tarce o dużych oczkach rzepę.

5/ Przekrój kasztany na połówki.

6/ Za pomocą blendera (lub widelca) wymieszaj olej słonecznikowy z roztartym ząbkiem czosnku.

7/ Wlej zmiksowany olej do woka i podsmaż na nim wcześniej pokrojone warzywa prócz kalafiora. Gdy będą wewnątrz miękkie, a z zewnątrz chrupkie, dopraw je solą, pieprzem i ksylitolem.

4q

Ściągnij z kuchenki i odsącz na papierowym ręczniku.

8/ Do ugotowanej kaszy dodaj kasztany, delikatnie wymieszaj, przełóż na środek talerza.

3q

9/ Do podsmażonych warzyw dodaj kalafiorowe różyczki i wymieszaj, następnie ułóż warzywa  dookoła kaszy z kasztanami.

5q

10/ Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>