Facebook Twitter Gplus RSS
blog o ekologicznym stylu życia
Home Zdrowe Przepisy Praliny z kasztanami jadalnymi z dodatkiem siekanych daktyli i ksylitolu
formats

Praliny z kasztanami jadalnymi z dodatkiem siekanych daktyli i ksylitolu

Czas przygotowania: 30-40 minut + 1 godzina schładzania

W dzisiejszej odsłonie kuchennych przepisów poczujecie się jak czekoladowi złotnicy – przygotujemy wspaniałe praliny których kształt sami wybierzecie. Inspirację do stworzenia tego przepisu dały mi nasze piękne niedocenione kasztany jadalne, właśnie te skarby spadające z drzew zamknąłem w kuwerturze czekoladowej. Wykwintny smak gorzkiej czekolady połączymy z drobno posiekanymi daktylami, ksylitolem i szczyptą kardamonu. W środku zaś znajdzie się kasztan, który bardzo dobrze komponuje się ze smakiem czekolady nadając mu lekką orzechowość i słodkawość.

Nasze dodatki czyli: daktyle ubogacą pralinkę natomiast ksylitol, który nie rozpuści się – nada chrupkości w środku.

Charakterystyczne cechy odżywcze propozycji: witaminy A, E i z grupy B, K, magnez, tryptofan, wysoka zawartość skrobi.

Praliny są świetną propozycją na zimne wieczory, samo ich przyrządzanie nadaje magiczny klimat, a radość z wytworzenia czegoś unikalnego jest bezcenna. Pamiętajmy że własnoręcznie przygotowane praliny są bardzo oryginalnym prezentem, który na długi czas zapadnie w pamięć obdarowanej osobie.

Do przygotowania pralin potrzebne nam będą silikonowe lub plastikowe foremki do lodu.

Składniki na ok 300 g pralin:

Kuwertura Gorzka Do Gotowania Bio 200 G

Kasztany Jadalne Całe gotowane Bio 50 G

Daktyle BIO 50 G

Ksylitol 5G (1łyżeczka)

Kardamon EKO – szczypta

 1

 

1/ Kuwerturę dzielimy na 2 równe części, w między czasie wstawiamy wodę do zagotowania

2

2/ Pierwszą część kuwertury siekamy drobno dużym, ostrym nożem, a drugą rozdrabniamy na małe kawałki. Zagotowaną wodę wlewamy do garnka i szukamy metalowej miski, którą będziemy mogli nałożyć na garnek z parującą wodą.       

34

3/ Do miski umieszczonej na garnku z gorącą wodą umieszczamy pierwszą część kuwertury w małych kawałkach- od tego momentu musimy regularnie mieszać roztapiającą się powoli czekoladę.

5

4/ W czasie gdy powoli roztapia nam się kuwertura możemy drobno posiekać daktyle, a kasztany w zależności od wielkości formy do lodu kroimy na połówki lub ćwiartki.

6

5/ Do roztopionej pierwszej części kuwertury dodajemy stopniowo, drobno posiekaną drugą część aż do całkowitego roztopienia.

6/ Gdy cała tabliczka kuwertury jest rozpuszczona dodajemy do masy daktyle i ksylitol cały czas mieszając.

7

7/ Foremki do lodu zalewamy masą do połowy każdą wnękę formy, następnie delikatnie wkładamy połówkę lub ćwierć kasztana i dolewamy masy do momentu zakrycia kasztana.

10

8

8/ Przygotowane formy wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie praliny są już gotowe, najlepszy jednak efekt uzyskamy zostawiając je w lodówce na noc – pamiętajmy o zabezpieczeniu formy z pralinami (np. folią spożywczą) by nie przeniknęły do nich inne zapachy z lodówki

 912

SMACZNEGO!

Autor: Tobiasz Gacek

Składniki dostępne są na stronie www.marketbio.pl :

Kuwertura Gorzka Do Gotowania Bio

Kasztany Jadalne Całe gotowane Bio

Daktyle BIO

Ksylitol – cukier brzozowy

Kardamon EKO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>