Facebook Twitter Gplus RSS
blog o ekologicznym stylu życia
Home Zdrowe Przepisy Soczewica po irańsku z rukolą i pomidorem
formats

Soczewica po irańsku z rukolą i pomidorem

Czas przygotowania: ok. 35 minut

 

W dzisiejszej odsłonie kuchennych przepisów chcielibyśmy zaproponować danie inspirowane Iranem, z którego pochodzi najdroższa przyprawa świata – szafran. Połączenie tej przyprawy z mlekiem kokosowym zmienia diametralnie smak soczewicy nadając jej orientalną nutę. Orzechy nerkowca i kiełki dodają chrupkości całemu daniu i tworzą pełnowartościowy posiłek.

Charakterystyczne cechy odżywcze dania: wysokobiałkowe, wysoka zawartość błonnika, wysoka zawartość kwasu foliowego, laurynowego i kaprylowego.

Danie może być samodzielnym głównym posiłkiem dla wegan bądź można je spożyć dodając ulubioną rybę lub porcję mięsa.

Składniki dla 2 osób:

  • 300g soczewicy zielonej eko
  • 200ml mleka kokosowego 17%tł. bio
  • 100gr orzechów nerkowca eko
  • szczypta szafranu
  • 300 g kiełków fasoli mung eko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego bio lub kokosowego bio
  • 1 pomidor najlepiej malinowy ekologiczny
  • 50 gr rukoli (najlepiej ekologicznej)
  • 2 łyżki oleju sojowego bio
  • sól himalajska1

 

Przygotowanie:

1/Soczewicę przesypujemy do garnka, zalewamy osoloną wodą w proporcji 1:2 odejmując od objętości wody objętość mleczka kokosowego (w tym wypadku 200ml), gotujemy co jakiś czas mieszając, aby soczewica nie przywarła do garnka.

3

2/Gdy soczewica prawie w całości pochłonie wodę wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy ciągle gotując.

6

3/Gdy soczewica wchłonie mleczko kokosowe, dodajemy szczyptę szafranu oraz orzechy nerkowca po czym energicznie mieszamy. Jeśli chcemy, aby nasze danie było bardziej kaloryczne i oleiste możemy dodać do soczewicy łyżkę oleju kokosowego i wymieszać. Ściągamy danie z palnika.

4/Następnie w woku lub na patelni przesmażamy (najlepiej na oleju kokosowym) kiełki fasoli mung po czym odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

2

5/Kroimy pomidora w kostkę i płuczemy rukolę

5

6/ Przekładamy soczewicę na talerz, układamy dookoła kiełki fasoli mung, na osobnym talerzu układamy pomidora z rukolą polewając je olejem sojowym i doprawiając do smaku solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem!

7

SMACZNEGO!

Autor: Tobiasz Gacek

Składniki dostępne są na stronie www.marketbio.pl :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>